BRÆNDENÆLDER
Det er på tide vi bliver vilde med den utrolig geniale plante…..Urtica
Jeg skal fortælle dig alle de mange gode grunde til det og du vil ikke blive skuffet blot en del sundere og godt tilfreds med at du nu er det rigere uden at have investeret andet end tid 😉 Lad mig starte med dette billede og håbe på at du blir lidt endnu… 😉
Alle de fantastiske grunde til at spise denne plante er bland andet at den er blevet brugt til behandling af urinvejslidelser, eksem, astma og bekæmpe betændelses tilstande i kroppen. Ja og så er den fyldt med vitaminer, mineraler, C vitaminer samt A vitaminer, flere end i spinat. Og er blodrensende, kan virke mod forstoppelse og lindre hoste….Intet mindre 😉
Til at starte med skal du ud og plukke en masse, gerne top skud som der er nu her i april. De mest almindelige er liden nælde og stor nælde, begge anvendt af munkene i tidernes morgen. Du tager handsker på og tager godt fat. Når du gør det knækker de små kiselhår der sidder på planten. De indeholder mange giftstoffer bla myresyre som kommer ind i huden men når først håret er knækket er det slut med at “brænde”. Så kram dem godt 😉 Når du kommer hjem med din høst så skyller du dem godt og blanchere dem . Vigtig – Kun lige kort og endelig m låg på for at beholde farven.
Hæld koldt vand på med det samme og pres vandet ud af . Nu fin hakker du det med kniv, blender eller multihakker. Så kan du vælge at bruge dette til pasta opskriften, tzatziki eller blot fryse ned til senere eller andre opskrifter hvor du normalt ville bruge spinat.
Tzatziki med Brændenælder
- En “kugle” blancheret brændenælder
- 3 dl gerne tyrkisk yoghurt
- 1-2 fed hvidløg
- salt -gerne urte salt hvis du har lavet det
- Alt dette kan du jo justere til din egen smagsløg behov 😉
- – og så et dejligt groft brød og lækre oliven til …..
Hjemmelavet Pasta med brændenælder og evt. cheddar ost
- En “kugle” blancheret brændenælder
- 3-4 æggeblommer
- 200 gram gerne italiensk pasta mel
- 1/2 tsk fuld salt
Bland æggeblommer og brændenælder. Sigt mel i en skål ( gem lidt mel ) og lav en fordybning hvor i æggemassen hældes. Nu blandes det hele stille og roligt. Dejen skal blive fast og ens artet. Vurder selv om der nu skal mere mel i. Når den ikke længere er klæbrig pakkes den i husholdningsfilm og lægges på køl i mindst 1 time.
Rul dejen ud, jeg gør det på husholdningsfilm så jeg hele tiden kan vende min dej nemt og den ikke hænger fast i bordet, mel gør den hurtigt for tør. Rul den så tynd som muligt.
Om du vil skære smalle strimler ( kan gemmes og tørres ) eller raviolier med fyld evt. cheddar er op til dig. Prøv dig frem til din yngling. Det gælder for frisk pasta at det ikke skal tilberedes særlig længe. Blot et par minutter i kogende vand for tynde strimler, ravioli lidt længere, nok til at fyldet/ osten er smeltet 😉
Urte salt
Blot tag en håndfuld brændenælder ( evt. blandet brændenælder, skvalderkåls skud og ramsløg) fin hak dem i en multihakker med 200 gram groft salt. dette strøs nu ud på et bagepapir på en bageplade og tørres i ovnen ved 60 grader alm. ovn , lidt åben ovn låge i ca. en time . Det skal være tørt når du tager det ud. Klar til et glas når det har kølet af, du skal lige rode lidt i det så det ikke bliver små hårde klumper.
Nu har du den fineste urte salt, genial til bagt kartoffel eller en grillet bøf 😉
BONUS INFO 😉
Nogle af vores mest almindelige sommerfugle lægger deres æg hos brændenælderne endnu en grund til at holde af denne plante. Nældens takvinge, vores national sommerfugl, Admiral og dagpåfugleøje.
Brændenælder er også gode som gødning , blevet brugt til at lave garn med, der er mange fibre i stænglerne og til at farve garn med 😉 Wau ikk 😉
PPSSSTT …..du/I er velkommen på mine skønne hold i naturen som handler om skovens skatter ;-)- se mere hos LOF Frederikssund https://lof.dk/frederikssund/kurser/kurser-i-naturen