TØM DRIVHUSET
FØR HR. FROST….
Før Hr frost kommer forbi og før det bliver for køligt skal du have tømt dit drivhuset for lækre sager. Hos os er det blandt andet disse skønne druer som vi presser til saft og det er de sidste tomater som bliver spist som slik.
Chilierne skal også høstet og de planter der er mulige at tage ind kommer det . I år havde vi nogen der blev sat ud for tidligt og så gik i de i stå fordi det var for koldt . De er nu kommet ind i varmen og har faktisk fine chilier på vej . Det er lige før chilierne er på størrelse med planten 😉
Der er så meget man kan gøre med de modne chilier hvis man ikke kan spise dem med det samme. Du kan skære dem ud og lægge dem i groft salt i glas på køl . Her holder de længe. Du kan også fryse dem ned eller som vi gør, tørre dem og pulveriser dem. Når de er tørret bruger vi en kaffe kværn( den er kun til det) og bagefter kommer de på glas. Et par friske bliver nu også blendet med tomater og rødpeber som kommer i små bøtter og bliver frosset ned. Herligt til mange retter. Vi elsker chili con carne så der kommer de også i 😉
TA´FRØ
Vi synes det er sjovt at ta´frø fra forskellige ting blandt andet chilier. Det er blot at tage kernerne ud, lad dem tørre på et stykke køkkenrulle og gem dem i en kuvert til foråret. Der er hvis glæde ved at så dem og se dem spire når man kender dens “mor” 😉
Jungle agurker
BONUS INFO
Årh jo ..du skal da lige have denne skønhed med…Det er mexikansk drue agurk eller jungle agurk. På latinsk Melothia . En sjov lille sag som kan bruges i både salat, drinks og blot som pynt. Når først den er i sit es får du rigtig mange.
SIDEN SIDST……DET MÅ VI DA LIGE HA´MED…
Så er de chilier vi hængte op til tørre også blevet tørre og dem der fulgte efter er blevet tørret i ovnen på 60 gr i mange timer…vi snakker en hel dag hvor jeg lige vender dem hver time plus minus 😉 Denne måde kan du også bruge til svampe. Vi gjorde det med den skønne portion vi havde med hjem fra Sverige …Så er de på glas og klar til en vinterdag . Mht til chilierne er de nu også på glas efter en tur i en nu ” chili” kaffe kværn 😉 Du får lige et par billeder her med processen. Endnu en genial ting til vinter månederne. Har du ikke chilier fra drivhuset så gå ned til din lokale grønt mand og spørg efter nogle med smag og spørg om styrke. Dem tørre du på samme både og kan ta`kerner fra de friske som du kan lave små planter af til foråret, det er ikke et must med drivhus .
tørret fint Klip toppen af Kværn dem “Chili Kværn” Groft El. fint Og røde chilier Nyd duft og smag længe……
Som du nok kan gætte så både dufter og smager chili helt anderledes når du laver dem selv og man bliver lidt overrasket over hvor stor forskel der er på dem .Det er ikke bare et stærkt krydderi 😉 Seriøst er der vist gået chilier i den …;-)