Food

RAMSLØGSPESTO

FORÅR IGEN…..

 Marts …YEAH så er de begyndt at titte op af jorden og kommer du derhen hvor der er rigtig mange senere så kan du sagtens plukke til omgang pesto nu 😉 Der er sindssyg meget power på de små blade, det er en seriøs vitamin bombe med udsøgt smag .

 Maj….Du kan lige nå det…..At lave denne skønne ramsløgspesto som du godt kan forberede dig på at blive afhængig af 😉 Ja og så går der så lige et års tid før du kan lave den igen. Det er det skønne ved nuet og at nyde det der er 🙂 Det virker bare så meget mere unikt. 

Du får også denne opskrift på tørret ramsløg blade med for ja så er der lidt til resten (måske;-)) af året .

Først skal du lige ud i skoven og finde dem og her er det meget vigtigt du IKKE plukker liljekonvaller, deres blade ligner meget hinanden .

 Er du i tvivl, så lad vær ! men det er meget tydeligt at ramsløg blade dufter af hvidløg/løg når du nulre bladet ( ha´ en vådserviet med til at tørre fingre  især hvis det var en lilje konval)

Når først du har fundet et sted de gror , ja så er de der også til næste år. Alternativ……..køb dem på en planteskole og ha´ dem i din egen have men gør du dette så husk at undgå at have høsttidløs/ nøgne jomfruer ( ku ellers for nogle være ret fint at have i haven ;-)) da de er meget giftige og nemme at forveksle.

The secret recipe 😉

Ca 2 håndfulde ny plukket skyllet ramsløg

1 dl ristet solsikke kerner (tør ristet på panden)

50 g Grana Padano ost ( evt. Zanetti fra Netto )

2 dl jomfru olivenolie (evt. halvt solsikkekerneolie , det gør den mildere i smag)

– lidt salt og peber og citronsaft.

Laver du ekstra kan du sagtens fryse det ned i mindre portioner du lige kan tage op på et senere tidspunkt- genialt når det bliver efterår 😉

Blend det hele i din foodprocessor (og her kommer lige et lille reklameindslag fra mig…Har du ikke en mini foodprocessor så er jeg meget begejstret for den jeg har fra KitchenAid 3516EER, den kan blandt andet fin hakke et par gulerødder eller rødbeder på få sek. Jeg laver mange af mine opskrifter på den, blandt andet denne pesto og det er så nemt. Samtidig er den meget nem at rengøre og fylder ikke så meget. Ja jeg er som sagt mega glad for min)

Og så tilbage til studiet….;-)

Du skal skylle dine glas i Atamon(se flasken)

Og så direkte på køl. Her kan de holde en 4-5 dage og det kan hjælpe at hælde lidt olie på toppen hvis det ser tørt ud.

Laver du ekstra kan du sagtens fryse det ned i mindre portioner du lige kan tage op på et senere tidspunkt- genialt når det bliver efterår 😉

God fornøjelse og velbekommen 😉

P.S Server den evt. på varm frisk pasta med oliven eller brug den i græsk yoghurt til laks 😉

TØRRET RAMSLØGS BLADE ….

Som lovet….Tørret ramsløg, dem vi kan nyde resten af året 😉 

Tænd din ovn på 100 0 C

Du har skyllet dine ramsløg, lade dem lufttørre på lidt køkkenrulle.

Nu skal de pensles olie på hver side og lægges på et bagepapir på en bageplade.

Drys med kun lidt havsalt flager (evt. Maldon salt) og er du til sesamfrø  kan du også bruge det.

Bages i ovnen til de er sprøde omkring en 45 min…..

Sæt dem i et glas el lign. så du lige kan bruge af dem når du laver mad. Fine at pynte med og kan smuldres og drysses på ja evt en æggemad eller hvad der gør dig glad 😉 

RAMSLØGS BLOMSTERKNOPPER I LAGE…

Når først ramsløg har fået fat kan de pludselig være overalt i skovbunden og kvæle alt andet. Så her kommer en opskrift hvor du bruger blomster knopperne så de ikke breder sig så vildt. Ramsløg spreder sig nemlig ikke som andre løg planter via yngle løg men skal befrugtes. Og ja så smager det rigtig godt som et supplement til meget.

SYLTET RAMSLØGS BLOMSTER KNOP

Du skal bruge….

  • Hvid balsamico (så det dækker dine knopper)
  • Ramsløg blomster knopper
  • Bring balsamico i kog, tag gryden af varmen og hæld din knopper direkte i. De skal blot trække et par minutter og så over i en skål. Når de er kølet af skal de i køleskabet i et rent glas m låg. Kunne være en fin ting at servere til påske frokosten 😉

RAMSLØGS SALT…

Dette kræver blot groft salt og ramsløgs blade. Helt hvor meget af hvert er en smags sag men det skal også være muligt at tørre. Jeg tager en go håndfuld og dækker med groft salt. Det bliver til bageplade fuld og det er her det skal tørre når du har hakket det på din foodprocesser. Enten i ovnen (ikke varmluft) og lad lågen stå på klem ved ca 60 grader til det er tørt eller blot på bordet i solen 😉 rod lidt i det så det ikke bliver til en hård klump.

BONUS INFO….

Ramsløg hedder Allium ursinum på latinsk og har været brugt siden stenalderen. Ursinum betyder bjørn på latinsk og i andre lande med bjørne ser man dem spise sig mætte i ramsløg i det tidlige forår, godt vi bor i Danmark 😉 På Islandsk hedder ramsløg Bjarnalaukur .

Ordet ramsløg kommer sandsynligvis pga. en ram lugt, besk/ skarp. Ja og så har ramsløg givet navn til ramsløgssvirrefluen 😉

Med alt det her biologi og historier skal vi da lige have med at en tysk soldat menes at have bragt ramsløg til Danmark i 1848 for at ødelægge de danske skove ( de breder sig jo meget og tager pladsen for de små mindre robuste planter ) Det kan man kalde “biologisk krigs førelse” der vil noget ;-)meeen det er nok en skrøne ….

Ramsløg har et super højt indhold af c-vitaminer, faktisk siges det at være 20 gange så højt som i citroner…..og derudover kendt for at virke antibiotisk og at styrke immun forsvaret…..What´s not to like 😉

 

Er du humør til at følges med andre og samtidig få information og inspiration om hvad skoven har af skatter i lige den uge så kig her https://lof.dk/frederikssund/kurser/kurser-i-naturen . Der kommer løbende nye hold 😉 

God fornøjelse og har du været underholdt så vis min blog til en ven 😉