Food

SKVALDERKÅL…..SKÅÅÅLLL

FAKTISK RET FANTASTISK 😉

Fine nye skvalderkåls skud

MEN HVAD ER DET SÅ SKVALDERKÅL KAN ?

SKØNNE SKVALDERKÅL

 På Latinsk : Aegopodium podagraria
– denne fantastiske plante bør vi virkelig lære at elske;-)
Der er virkelig meget mere godt ved den end
dårligt. Sjovt som vi nogle gange vælger at bekæmpe det
der gror bedst …
Skvalderkål er en flerårig urt. Skvalder kommer af
“skvaldre”= vælte frem og kål= noget der kan spises. Den
bliver også kaldt for munke persille men har faktisk
været her siden stenalderen.
På engelsk bliver den kaldt Bishop Weed pga. at
biskoppen havde nem adgang til altervinen og derfor fik
podara gigt. Planten er rigtig god mod gigt, derfor
navnet 😉
Den er også rig på vitaminer, mineraler og kisel, (kisel er
rigtig godt for vores bindevæv da det gør at vandet
binder sig til vores celler og gør vævet spændstigt) samt
rig på B og c vitaminer.
Spises frisk eller tilberedt som spinat. Der er ikke noget
giftigt ved den så du kan bare spise løs. De små fine nye
skud er de bedste. Prøv at sætte en potte på hovedet
lige når de kommer og høst de fine lyse spirer til salat
og pynt 😉

Med en bund af ramsløgspesto og blancheret skvalderkål.

MEN DEN KAN MERE….

Blomsten er fin i buketter og til pynt på
kage eller lign;-)Plus frøene kan spises.
Brug skvalderkål på rigtig mange måder , tørret evt. med
i en urtesalt. Frisk i tærte, fars, smoothies osv. Jeg har
brugt den i knækbrød lavet på havregrød, så ja du kan
også bage med den 😉 Du får lige min opskrift her :

KNÆKBRØD MED SKVALDERKÅL :

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vand og 1 dl mælk/havremælk
  • 2 spsk hørfrø
  • 2 spsk solsikke kerner eller græskarkerner, små
  • Det hele koges til grød og lige til sidst tilsætter du en lille hånd fuld fint hakket skvalderkål
  • Det hele smøres ud på en bageplade i meget tyndt lag. Ovnen skal forvarmes og stå på 150 gr. Regn med minimum 60 min i bagetid i midten og nok mere men kig til det og check at det ikke kun bliver sprødt i kanten. Derfor vigtigt med jævnt lag. Ryk evt. pladen op eller ned i ovnen.
  • Til at drysse på inden du sætter den i ovnen : sesamfrø og havsalt eller din egen urtesalt, den på brændenælder kan du finde her https://nydnuet.dk/braendenaelder/

“FRIKADELLER” – helt uden kød, men med masser af “kød” på 😉 :

Skvalderkåls “frikadeller”

Så simpelt og så sundt 😉

  • Pluk 100 gram fine nye friske skvalderkåls skud og skyl dem godt.
  • 2 æggeblommer
  • 4 spsk groft rasp samt salt og peber
  • Alt dette puttes i din multi hakker ( jeg bruger den jeg også bruger til ramsløgs pesto, KitchenAid 3516EER)
  • Og nu skal de blot formes til kugler og steges i neutral olie på panden. Ja og nydes 😉
“FRIKADELLER” – næsten klar, serveres evt. på frisk pasta bånd 😉

BONUS INFO:

PSSSTT…
At grave skvalderkål op er nærmest umuligt, en rod 
hakket over bliver nemt til 2 nye planter MEN du kan
spise rødderne 😉 og den nemmeste måde at holde dem
nede på er at slå dem med græsslåmaskinen 😉 Og ja så
kan du jo også bare spise løs thi hi. Pluk dem nu,
blancher dem og frys dem i små portioner eller tør dem
og knus dem til senere brug 😉

-men også ret
dekorativ tørret og presset til ramme eller kort 😉